Doğru Paspas Seçimi

Doğru Paspas Seçimi Niçin Önemlidir?

Yapılan araştırmalara göre bina içindeki bütün kirin %80'i ayakkabı tabanıyla içeri sokulur.  Binaya giren her kişi içeriye ayakkabı tabanında yaklaşık 7-8 gram toz taşır. Bu toz ve kir bina içine girdikten sonra koridorlarda, odalarda serbestçe dolaşmaya başlar ve sadece zeminde değil, masanızın üzerinde, raflarda, mutfak ve yemekhanelerde, çok ciddi bir kirlenmeye yol açar. Bu kirin oluşmasını engellemenin en kolay ve doğru yolu bina girişine etkili bir paspas sistemi kurmaktan geçer. Bu sayede hem bir binanın temizlik giderleri oldukça düşer, hem de temizliğe harcanan zamandan ve işgücü kaybından önemli ölçüde tasarruf yapılabilir. En önemlisi de çok daha sağlıklı ve hijyenik bir yaşama veya çalışma ortamı sağlanmış olur.  

 

Paspas Türü ve Özellikleri Nasıl Olmalıdır ? 

Paspas binaya gelen ziyaretçilerin üzerinde duraklayıp ileri geri ayaklarını silme işlemi yapmalarına gerek bırakmadan, normal yürüyüş esnasında ayakkabı tabanındaki kiri söküp almalı ve kendi bünyesinde hapsetmelidir.  Yüzde yüz bir temizlik kontrolü için paspasların yapacağı temizlik aşamalı olarak ele alınmalıdır.  En üst düzeyde hijyen ve temizlik sağlamak için üç aşamalı ve birbirini tamamlayıcı paspas sistemleri önerilir. 

 

1.Aşama      Dış Mekan -  Kaba Temizlik

    

Ayak altında biriken kaba toz, çamur, toprak gibi kirler güçlü bir sıyırıcı sistem içeren paspaslarla daha birinci aşamada sökülmeli ve bina dışında bırakılmalıdır. Bu paspaslarda emici olmayan, darbelere karşı dayanıklı ve sert malzemeler kullanılmalıdır. Bu aşama için en ideal seçenekler lastik ve fırçalı modellerdir.  Beta, Delta, gibi alüminyum serileri veya kıvırcık ya da koko paspaslar ideal 1. bölge paspaslarıdır. 

 

2. Aşama      Giriş Bölgesi - Orta Kademe Temizlik

  

Ayakkabı tabanında kalmış olan ince toz ve kaba nem bu aşamada sökülerek ve emilerek binaya girişi engellenir. Özellikle üstü kapalı giriş alanlarında, rüzgarlıklarda ve tente altlarında kullanılması önerilen bu paspaslar, hem ince toz, hem de nem alma özelliğine sahip olmalıdır. Bu bölge için halılı modelleri içeren alüminyum Alfa modelleri en iyi seçenekleri sunar.

 

3.Aşama      İç Mekan - İnce Temizlik ve Kurulama

  

Son aşamada ayakkabı tabanındaki nem alınarak paspasa hapsedilir. Bu aşama paspasları için Silver Line, Soft Line Lux, Koko Line, Ocean veya Basic Line serilerinden bir model son derece başarılı bir seçim olacaktır. 

 

İdeal Paspas Ölçüsü Ne Olmalıdır?

Paspasların yürüyüş esnasında kirleri ve ıslaklığı ayakkabı tabanından etkili bir biçimde alması için gereken ideal mesafe, 4,5 metredir. ( Yaklaşık 8-10 adım) Böylelikle her iki ayakta paspasların üzerine en az dört kez basacak ve etkin bir temizlik işlemi sağlanmış olacaktır.